Saturday, September 5, 2009

Serie over de effecten van seksueel kindermisbruik

Op een Engelstalige site waar ik ook schrijf heb ik een serie geschreven over de lange termijn effecten van seksueel kindermisbruik. Het is een combinatie geworden van mijn persoonlijke verhaal en ervaringen die ik opgedaan heb als counselor van mensen met een verleden van seksueel misbruik. Deze serie ga ik in het Nederlands vertalen.

Ik heb de serie geschreven als een uitdaging, ik wilde zien of ik 30 blogs in 30 dagen kon schrijven. Dat is me niet gelukt, maar het hebben van een dergelijke deadline heeft me wel geholpen om door te zetten en uiteindelijk heb ik 26 artikelen geschreven over seksueel misbruik. Een aantal hiervan zal ik ook hier publiceren, een aantal zal de basis vormen voor het door mij te schrijven boek "Het trauma voorbij". Het doel van mijn serie is om mensen meer bewust te maken van wat er bij seksueel kindermisbruik allemaal speelt en wellicht om het gemakkelijker te maken om er over te spreken. De stilte, het taboe, doorbreken. Maar er is meer: veel van de lange termijn effecten van seksueel kindermisbruik zijn voor de meeste mensen onbekend. Met deze serie en mijn boek hoop ik hier meer inzicht in te geven.

De lange termijn effecten en affecten
De effecten (hoe het zichtbaar wordt in je leven) en affecten (hoe het je beinvloedt en raakt) van seksueel misbruik zijn onderbelicht. We praten liever niet over dit thema, het is niet een gezellig onderwerp. We voelen ons ongemakkelijk als het onderwerp ter sprake komt, vooral als er iemand bij is die het is overkomen.

Als overlever van Seksueel kindermisbruik weet ik hoe belangrijk het kan zijn om er echt over te leren praten. Ik heb geleerd, met vallen en opstaan, dat je het niet "gewoon van je af kunt zetten". Je kunt niet besluiten het maar te "vergeten". Je kunt je er niet "overheen zetten". Daarvoor is de breuk in je vertrouwen en het verlies van je onschuld te ingrijpend. Je ontwikkeld een wantrouwen, niet alleen in de mensen om je heen, maar ook in jezelf. Tot zelfs zover dat je "zelf" in zijn geheel verdwijnt, ondergronds gaat, of daar in elk geval een stevige poging toe doet.

Ik ben 45 jaar oud. Ik heb een jeugd waarin ik ongeveer 3 keer per week, 6 jaar lang werd misbruikt overleefd. Het heeft tot ongeveer twee jaar geleden geduurd voordat ik het eindelijk achter me heb kunnen laten. Het is een lang helingsproces geweest. De komende tijd ga ik vertellen over mijn ervaringen. Sommige details kunnen schokkend zijn voor jou, mijn lezer. Zorg goed voor jezelf tijdens het lezen.

Tegenwoordig werk ik als counselor voor overlevers van seksueel kindermisbruik en hun vrienden en familie. Veel van wat ik in mijn werk tegenkom en van wat ik voor en over mezelf geleerd heb staat in deze teksten. Eén ding wat mij als counselor steeds weer opvalt is dat het een onmisbare stap in het helingsproces is om er over te praten. Om de schaamte en schuldgevoelens van je af te zetten over iets wat nooit jouw misdaad was en te praten over wat je is overkomen. Ik hoop dat mijn schrijfsels er toe bijdragen dat mensen meer over seksueel kindermisbruik en de lange termijn effecten ervan gaan praten.

3 comments:

  1. Overlever van seksueel misbruik, wat een BULLSHIT.
    Je bent een slachtoffer van seksueel misbruik, en dat maakt je geen overlever.
    Ik vind dit zo een verkeerde manier van aandacht vragen, ik weet zeker als je een lintje kon krijgen omdat je bent misbruikt, dan zou jij het ook nog gaan halen.

    ReplyDelete
  2. @ Ivonne: Geweldig! Ik hoop dat je berichten zich verspreiden als een olie-vlek en veel mensen die dit is overkomen hun weg vinden naar jou!

    @ Stknieuws: wat een bullshit comment!!
    Ik vind dit zo'n verkeerde manier van een comment plaatsen. Weet niet op wat voor lintje jij uitbent, maar het idee alleen al dat je denkt dat iemand die dit schrijft om een lintje verlegen zit...

    ReplyDelete
  3. ennuh: natuurlijk ben je als slachtoffer van (seksueel) misbruik niet automatisch een overlever, maar dat kun je wel worden!
    Als je de moeite zou nemen de blogs op On being human en Windtraveller te lezen, zou je het verschil misschien onder de knie kunnen krijgen!

    ReplyDelete