Saturday, June 27, 2009

Stichting en Subsidie

Een goede strategische campagne te voeren voor volwassenen die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn is veel werk. Subsidies aanvragen, mensen om ons heen verzamelen die mee willen doen, een stichting oprichten voor het beheer van de gelden, alles bij elkaar zo'n twee jaar werk.

Vandaag ben ik begonnen met het schrijven van een projectplan. Erna buigt zich over de subsidies.

Bij het opstellen van een projectplan merk ik dat mijn ervaring met projectmatig werken goed van pas komt. Ik heb in eerdere projecten heel nadrukkelijk ervaren dat het niet alleen belangrijk is dat je helder hebt wat je doel is, minstens zo belangrijk is het om te bepalen wat er allemaal NIET binnen de kaders van je doel valt. Als je je doelstelling helder omschrijft en ook specifiek benoemt wat er niet binnen valt krijg je een slagvaardige organisatie.

Daarom, hier een lijst van dingen die niet binnen het kader van "De onhoorbare schreeuw" vallen:
  1. Doelgroep kinderen: we richten ons echt op volwassenen die in het verleden slachtoffer geweest zijn van seksueel misbruik. Voor kinderen die nu slachtoffer zijn of worden is er al veel op touw gezet in Nederland en die organisaties doen mooi werk.
  2. Preventie valt niet binnen ons project. Heel nobel om seksueel misbruik te proberen te voorkomen, nuttig en zeker de moeite waard. Maar niet waar we ons op richten.
  3. Hulpverlening: We richten ons op de hulpverleners als doelgroep van onze bewustwordingscampagne, maar doen zelf niet aan hulpverlening. Tenminste, niet binnen de kaders van de stichting.
  4. Verwijzingen: Niet onze doelstelling, mogelijk kunnen we een lijst samenstellen van hulpverleners die op dit gebied actief zijn om onze doelgroep van dienst te zijn. Mooier zou het zijn als iemand anders die klus voor zijn rekening zou nemen in een ander kader. Maar omdat er zo weinig is op dit gebied is dit wel lastig om buiten de deur te houden.
  5. Specialisatie op vorm van misbruik. Of je nu door iemand binnen de kerk, door een familielid, een bekende of onbekende bent misbruikt, hoe je er op volwassen leeftijd mee om gaat is onze focus.
Deze lijst is vast niet uitputtend en ik verwacht dat hij in de loop van de tijd uitbreiding zal krijgen, als mensen een beroep op ons doen of verwachtingen van ons hebben die niet binnen het kader van het project passen. Dan zal ik de lijst updaten.

No comments:

Post a Comment